Oldal betöltése

Olvasnivalók

Bezár 2011. Napfogyatkozás

Bezár Beszámolók

Bezár Rólunk

Webmester - Infó
Látogatók

   látogató

   jelenlegi látogató

Hírlevél
Ha híreket kíván kapni erről a webhelyről, fontolja meg a feliratkozást a hírlevélre.
Feliratkozás
Leiratkozás
92 Megrendelők
Rólunk - Bõvebb információ klubunkról

A csillagvizsgáló kupolában egy 300 mm tükörátmérõjû, Newton rendszerû tükrös távcsõ van parallaktikus tengelyrendszerre szerelve, elektromos vezérlésû követéssel. A távcsõ optikai rendszerét a fõtükör újracsiszolásával a Mûvészeti és Szabadmûvelõdési Alapítvány pályázatán elnyert összegbõl 1994. év folyamán felújítottuk. A kupola külsõ felületének kivételével a Csillagvizsgáló teljes festését (távcsõ, belsõ felület, lépcsõ, korlátok) 1994. év folyamán önerõbõl elvégeztük. 2000 nyarán a kupola külsõ és belsõ festésének egy részét a Hallgatói Önkornányzat támogatásával sikerült alpinistákkal elvégezetni. A kupolaforgatás felújításához szükséges hajtómûvet Gyõr Megyei Jogú Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális és Sportbizottsága által 1996-ban hirdetett Közmûvelõdési Alap pályázaton nyert összegbõl és a TIT Pannon Egyesülete támogatásából szereztük be. 1999. nyarán a kupolaforgatás üzemképtelenné vált, javítását önerõbõl végeztük el, de ez ismét idõszerûvé vált. 2000. év tavaszán a fõtükör újra-alumíniumozására került sor, ezt szintén a TIT Pannon Egyesület támogatásából hajtottuk végre. Idén tavasszal felújításra került a távcsõ elektromos óramûve is, ez a szerkezet 4-5 éve mûködésképtelen állapotban volt. A szükséges alkatrész árát a Széchenyi István Fõiskola finanszírozta Dr. Tolnai László közremûködésével. Folyamatban van a távcsõ mechanika karbantartása, tisztítása, majd lefestése. Ezt a klubtagok saját forrásból végzik. A Csillagda a távcsövön kívül az 1957-ben beszerzésre került okulárokkal rendelkezik, melyek optikai minõsége nem megfelelõ a mai kor követelményeinek. Jelenleg a Csillagvizsgáló mûködését többnyire a klubtagok saját tulajdonú optikai eszközei teszik lehetõvé. Ezen eszközök nélkül (különbözõ okulárok, Nap- és Hold-szûrõk, fotográfiai eszközök) a bemutatások és az elõadások ellehetetlenülnének.

 

A SZIF Csillagász Klub célja:

Az elmúlt évek õszének nagysikerû elõadássorozata - amelyet a TIT Pannon Egyesülete rendezett - valamint a távcsöves bemutatókon tapasztalt egyre növekvõ érdeklõdés is azt mutatja, hogy van igény a természettudomány újdonságainak megismerése iránt a fõiskola hallgatóiban, de általában diákokban, felnõttekben egyaránt. Ez nagyon biztató folyamat az áltudományos nézetekkel, UFO történetekkel telített világunkban. Az elõadók között 1999-ben helyet kapott a SZIF Csillagász Klub tagja, Pete Gábor fõiskolai hallgató is az 1999. augusztus 11.-i napfogyatkozásról szóló elõadással, amelyet a klub tagjai által készített napfogyatkozás diasorozattal szemléltetett.
A jelentkezõ igényeket a TIT Pannon Egyesülettel együttmûködve az eddigiekhez képest magasabb szinten szeretnénk kielégíteni, egy októbertõl júniusig tartó rendezvény-sorozattal. Ezekre az ismeretterjesztésben közismert hazai szaktekintélyeket hívnak meg, akik közérthetõ stílusban adnak tájékoztatást a nagyközönséget érdeklõ témákról. Az elõadások helye a Petõfi Sándor Városi Mûvelõdési Központ. Az egyes elõadások befejezése után távcsöves bemutatóra hívjuk a résztvevõket, melyet a klub tagjai tartanak. 1997-ben  pl. a szabad szemmel is látható Hale-Bopp üstökös  megfigyelésére két hét alatt hat bemutatót is szerveztünk. Az újságcikkek tanúsága szerint hatalmas érdeklõdés nyilvánult meg, egy-egy alkalommal több százan vártak türelmesen, hogy megcsodálhassák a távcsõben az égi jövevényt. A további idõszakban hetente egy alkalommal  igény szerint nyilvános távcsöves bemutatókat tartunk az aktuális látnivalókról. Az aktuális csillagászati látványosságok, események propagálásában hathatós segítséget kapunk a médiáktól. Jó kapcsolataink vannak a város középiskoláival, részükre is szervezünk a tanmenethez kapcsolódóan távcsöves bemutatókat. A Csillagdában megtartott elõadásainkra a belépés díjmentes.

A Csillagász Klub nyitott mindenki számára, a Gyermekek Háza 1993 óta mûködtet csillagász szakkört a Csillagda szakmai és technikai lehetõségeire alapozva. Jelenleg a "Hajcihõség" rendezvénysorozat elõadásai között kapott helyet egy-egy csillagászati esti program. A Csillagda a hallgatók számára is nyitott, lehetõség van fotózásra, csillagászati méréssorozatok elvégzésére, amely a SZIF Fizika-tanszéke által oktatott tananyaghoz kapcsolódhat.


Létrehozás dátuma: 2010/03/19 @ 11:56
Utolsó frissítés: 2010/03/19 @ 12:03
Kategória: Rólunk
Az oldal megtekintve: 1968 alkalommal


Előnézet Előnézet     Lap nyomtatása Lap nyomtatása_______________________
Csillagvizsgálónkat 2006. óta eddig

5617 fő

látogatta meg.
__________________________
Belépés

Lépj be
---

A neved (vagy a nicked):

A jelszó a nevedhez (nickedhez) rendelve:


 Tagok száma 29 tag


Tag online

(senki)
Keresés
Partnereink - Támogatóink
 

Széchenyi István Egyetem Magyar Csillagászati Egyesület Bartók Béla Megyei M^uvel~odési Központ

Gyermekek Háza XSTATION.HU INTERNET ÁRUHÁZ

^ Lap tetejére ^